En daar is dan het artikel van het NRC. De krant was benieuwd of alle gepeperde uitspraken over de hoge werkdruk en het vele drugsgebruik op de Zuidas van topnotaris Van Boxel ook echt waar zijn. Daarvoor deed het NRC eerder deze week een oproep aan jonge advocaten om zich – al dan niet anoniem – te melden en uit de school te klappen.

Dat is gelukt. Gisteren publiceerde de krant een groot artikel met de input van vijf (leerling-) advocaten, allen anoniem.

Hoge werkdruk, maar dat wéét je

„De werkdruk is inderdaad heel hoog, maar dat weet je van tevoren”, zegt een vijfdejaars advocate die medewerker is bij een zogeheten ‘Magic Circle’-kantoor in het NRC. Met stages kun je een goed beeld vormen: niemand komt „per ongeluk” op de Zuidas terecht. „Als je aangeeft dat het te veel is gaan wel alle alarmbellen af, is mijn ervaring. Dan kun je bijvoorbeeld bij een externe coach terecht.”

Maar, zegt ze, dat betekent niet dat iedereen er goed mee omgaat. „Er is weleens iemand weggegaan die had aangegeven niet meer zo hard te willen werken, waarna er niets veranderde. Al zit dat misschien ook in de aard van het beestje – je ziet hier veel perfectionisten. De grote kantoren bieden een voedingsbodem aan dat soort types om zich helemaal over de kop werken.”

Wil je weten wat de vier andere advocaten vinden van het werken op de Zuidas?