Er wordt flink gebouwd in Amsterdam. Dit jaar staan er maar liefst twintig nieuwe projecten op de planning! Acht daarvan worden gerealiseerd op de Zuidas. Hieronder een door Arcam gepubliceerde lijst met 20 gebouwen; van kantoren tot woonblokken en van een skatebaan tot een snackbar. Allemaal projecten die we in de gaten moeten houden.

1. NU VU
De Vrije Universiteit krijgt een nieuw universiteitsgebouw. NU VU, naar ontwerp van Team V Architectuur, wordt begin 2020 opgeleverd. Het is de bedoeling dat het gebouw een ontmoetingsplek wordt op de vernieuwde campus waar ruimte is voor onderzoek en onderwijs maar ook voor ontspanning. Zo kunnen de collegezalen omgetoverd worden tot theater- en filmzalen. De studenten zullen voor het eerst in dit duurzame gebouw college krijgen na de zomer van 2020.

2. HourGlass
Vlak naast het station Amsterdam Zuid verrijst HourGlass. Het multifunctionele, zandlopervormig gebouw naar ontwerp van architectenbureau Dam&Partner is geïnspireerd op het werk van de Roemeense beeldhouwer Constantin Brâncuși. In het gebouw naast een advocatenkantoor een hotel, winkels en horeca.

 

3. Suitsupply
Verwacht een nieuw icoon aan de Zuidas, ontworpen door BIG | Bjarke Ingels Group, in de vorm van het nieuwe hoofdkantoor van Suitsupply naast de RAI Amsterdam. Bijzonder is het overhellende ontwerp met trapsgewijze verdiepingen waardoor er terrassen ontstaan. In het gebouw komt naast kantoorruimte ook een flagshipstore, een professionele fotoruimte en een bedrijfsrestaurant. Lees verder>>

Hoofdkantoor SuitSupply door BIG

Suitsupply door BIG | Bjarke Ingels Group.

4. Project Groenmarkt
Project Groenmarkt Amsterdam in het centrum van de stad bestaat uit diverse gebouwen rondom twee locaties; twee gebouwen aan de Singelgracht en een aan de Marnixstraat. In het ontwerp van Ronald Janssen Architecten in samenwerking met Bastiaan Jongerius Architecten en landschapsarchitect Buro Harro staat natuur en duurzaamheid centraal. Zo zal op de Singelgrachtlocatie een groen dak met een natuurvijver worden gecreëerd.

5. Pontkade
Het project Pontkade bevindt zich op de NDSM werf en moet een schakel vormen tussen de bestaande bouw en de nieuwbouw in dit gebied. Het ontwerp, dat vanaf de pont al te zien is, is van de Architekten Cie. De plint onder de twee woontorens is bestemd voor verschillende functies zoals horeca en winkels. Volgens de Architekten Cie wordt “stad in de stad” Pontkade een ware belevenis door de mix van verschillende functies als wonen, horeca en shops.

Pontkade Architecten Cie. Beeld WAX

Pontkade Architekten Cie. Beeld WAX

6. Westbeat
Westbeat in Amsterdam Nieuw-West van Studioninedots wordt een plek met meerdere gezichten. Zo zal het gebouw wonen combineren met recreëren. Kern van het gebouw vormt de ‘shared Super Space’, een plek voor tentoonstellingen, muziekoptredens, werkplekken en horeca. Duurzaamheid staat hoog in het vaandel. Er komt er een besloten binnentuin en er wordt een groene wand aangelegd die de lucht in het gebouw moet zuiveren.

7. De Drie Koningen
Drie voormalig waterzuiveringssilo’s op Zeeburgereiland worden getransformeerd door architectenbureau TANK, die samen met Grayfield, Vink Bouw en Brouwerij  IJ het winnende plan hebben geschreven en ontworpen. De drie torens krijgen elk een andere bestemming met een focus op de buurt en op duurzaamheid. In de torens komt ruimte voor sportieve en culturele activiteiten en een proeflokaal van Brouwerij ’t IJ . De daken van de silo’s worden publiek toegankelijk. Lees verder>>

Drie koningen invulling voormalige silo's Zeeburgereiland

De Drie Koningen door TANK. Beeld TANK

8. De Hooch
Midden in het Museumkwartier, vlakbij het Museumplein, wordt aankomend jaar een luxe appartementencomplex opgeleverd naar ontwerp van MVSA Architects. Voor het exterieur werd de omgeving als uitgangspunt gebruikt zodat het hedendaagse pand wordt ingepast in de negentiende-eeuwse omgeving. Er hangt wel een prijskaartje aan: de 28 ‘made-to–measure’ appartementen komen beschikbaar vanaf 2,7 miljoen euro.

9. The George en The Gustav
Op de Zuidas worden aankomend jaar twee projecten naast elkaar opgeleverd: The George en The Gustav. The George is ontworpen door Dok architecten. Volgens projectarchitect Liesbeth van der Pol gaat het om een gebouw ‘een gebouw met de lichtheid van een opwaaiende zomerjurk en een knipoog naar de Amsterdamse School’. The Gustav is van de hand van KCAP. The Gustav krijgt een daktuin als een duinlandschap en naast appartementen ook horeca en winkels in de plint.

10. Van der Valk Hotel Zuidas
Hotelketen Van der Valk opent in 2020 de deuren van een nieuwe vestiging op de Zuidas. Het ontwerp van het gebouw is van Wiel Arets Architects en bestaat uit een driehoekige plattegrond met 14 verdiepingen. Een veelvoud aan terrassen biedt uitzicht op de Zuidas en Amsterdam. Een deel van deze verdiepingen zullen, naast hotel, worden gebruikt als garage, vergaderruimte en horeca. Bijzonder is het groene geluidsscherm, loodrecht op de A10, waardoor je op maaiveldniveau geen zicht hebt op de auto’s maar op een tuin met een waterkanaal. Lees verder>>

VanderValk_Amsterdam_WAA-2

Van der Valk Hotel Amsterdam door WAA. Beeld Wiel Arets Architects

11. De Nieuwe Rechtbank
De Zuidas komt maar liefst acht keer voor in deze top 20. Naast woningen, hotels, en kantoren wordt er ook gebouwd aan de Nieuwe Rechtbank, naar ontwerp van KAAN Architecten. Het ontwerp moet gezag gaan uitstralen maar tegelijkertijd herkenbaar en toegankelijk zijn. De gebruiks- en belevingswaarde staat hierbij centraal. Voor de rechtbank zal een ruim plein komen met veel groen, wat moet uitnodigen om te verblijven op het plein. Lees verder>>

Rechtbank Amsterdam Kaan

De nieuwe rechtbank door KAAN architecten. Beeld KAAN architecten

12. ODE
Op het Oosterdokseiland wordt naar ontwerp van UNStudio het nieuwe, internationale hoofdkantoor van Booking.com gebouwd, met de naam ODE.  Verantwoordelijk voor het interieur zijn UNStudio en HofmanDujardin. Het complex neemt maar liefst een derde van het hele eiland in beslag. Naast kantoorruimte voor vierduizendmedewerkers voor Booking.com inclusief opleidingscentrum, komen er 42 appartementen, horeca en een fietsenstalling met 2.500 plekken. Booking.com heeft tot doel een ware ‘techcampus’ te creëren. Het gebouw zal naar verwachting in 2020 zijn deuren openen. Lees verder>>

ODE, het nieuwe hoofdkantoor van Booking.com door UNStudio. Het interieurontwerp is van HofmanDujardin

ODE, het nieuwe hoofdkantoor van Booking.com door UNStudio. Het interieurontwerp is van HofmanDujardin. Beeld UNStudio. Beeld UNStudio

13. OurDomain
In Amsterdam Zuidoost wordt gebouwd aan OurDomain. Dit project naar ontwerp van OZ bestaat uit drie gebouwen met elk een eigen architectuur die samen één campus vormen. Karres en Brands is verantwoordelijk voor het groengebied tussen de drie nieuwbouwprojecten. Van de 1550 studio’s en appartementen zijn er 950 bestemd voor studenten. De campus wordt gefaseerd opgeleverd, met gebouw A in 2020 en gebouw B en C in 2021. Lees verder>>

De grootschalige stedelijk woonontwikkeling met een verscheidenheid aan woontypologieën. Beeld: OZ, Vero Visuals

Our Domain door OZ Beeld: OZ, Vero Visuals

14. Wij_Land
Wij_Land is een CPO-project van een groep ‘realistische idealisten’, zoals ze zichzelf noemen, in samenwerking met architectenbureau Space & Matter. Space & Matter heeft drie woningtypologieën ontworpen die in verschillende afmetingen zijn uit te voeren binnen het gebouw dat gerealiseerd wordt op Centrumeiland, IJburg. Toekomstige bewoners hebben hierdoor de vrijheid om hun eigen woning te ontwerpen en in te delen. Wij_Land beoogt een klimaatneutraal gebouw te zijn en werkt met onderhoudsarme en natuurvriendelijke materialen.

15. Sud Amsterdam
Daar waar Plan Zuid eindigt en de Zuidas begint, op een scharnierpunt in de stad, wordt naar ontwerp van Office Winhov gebouwd aan Sud Amsterdam. Dit project bestaat uit 45 appartementen met winkel- en kantoorgelegenheid op de begane grond. De bakstenen gevel van het gebouw refereert aan de typische baksteenarchitectuur van het Plan Zuid van H.P. Berlage door zorgvuldig gebruik van metselwerkpatronen en expressieve gebouwhoge erkers met loggia’s.

16. De Eenhoorn
In de Watergraafsmeer wordt gewerkt aan 4 nieuwe bouwblokken met sociale huurwoningen voor Ymere. De eerste fase met twee blokken is ontworpen door korth tielens architecten, de tweede fase met nog twee blokken is ontworpen door Heren 5 architecten. Er worden in totaal 330 sociale huur woningen gerealiseerd. In samenwerking met Ymere en Era Contour is onderzoek gedaan naar het wonen van de toekomst. Op basis van dit onderzoek worden de woningen in De Eenhoorn compacter dan de standaard Nederlandse sociale huurwoning, door ruimte te besparen en bepaalde faciliteiten te delen zoals een wasruimte. Daarbij wordt extra aandacht besteed aan het interieur van de gemeenschappelijke ruimtes. Lees meer>>

De Eenhoorn Amsterdam door Heren 5 Architecten

De Eenhoorn Amsterdam door Heren 5 Architecten. Beeld Heren 5 Architecten

17. Urban Sport Zone
In de Sportheldenbuurt op Zeeburgereiland wordt in een parkachtige omgeving de grootste betongesmeerde skatebaan van Nederland gerealiseerd. Het ontwerp is van het Deense bureau Glifberg & Lykke en is bedoeld voor zowel beginners als gevorderden. Naast de skatebaan worden er ook sportvelden en sporttoestellen geopend.

18. IKC Overhoeks
In de wijk Overhoeks aan het IJ komt naar ontwerp van Rudy Uytenhaak + Partners Architecten het IKC Overhoeks. Dit gebouw gaat onder andere ruimte bieden aan een basisschool, kinderdagverblijf, peuterspeelzaal en buitenschoolse opvang. Groen begroeide dakranden verduidelijken het groene en duurzame karakter van de school. Het ontwerp sluit aan bij de moderne bouwblokken in de buurt door de horizontale belijnen. Het silhouet en een sprekend entree zorgen juist weer voor voldoende individualiteit.

19. Thonik
De Wibautstraat wordt een grafisch pand rijker. Niet verrassend aangezien het ontwerp van Thomas Widdershoven is, in samenwerking met MMX Architecten.  Thomas is medeoprichter en directeur van ontwerpbureau Thonik en het gebouw is dan ook in eerste instantie bedoeld voor de huisvesting van Thonik. Door een doelbewust vrij bestemmingsplan is het mogelijk om in de toekomst creatieve  bedrijvigheid dan wel woningen op elke verdieping te creëren. Twee verdiepingen met horeca zorgen dat het gebouw een levendige uitstraling krijgt.

20. Pavilion Arena Boulevard
Ook snackbars kunnen in dit soort lijstjes voorbij komen. In Zuidoost aan de ArenA boulevard wordt een nieuw FEBO paviljoen gebouwd op de plaats van het oude paviljoen. Het nieuwe, ovaalvormige paviljoen wordt groter en duurzamer met op de eerste verdieping een café met terras. Ook moet het nieuwe paviljoen een ontmoetingsplek worden. Het duurzame gebouw krijgt onder andere zonnepanelen en een vloersysteem om het paviljoen te verwarmen of te koelen. Het ontwerp is een samenwerking tussen Job Schroen, Paul van Ginkel, Inbo, Strackee Amsterdam en Rosthenthal Interiors & Partners.

Bron: Arcam en De Architect

https://dearchitect.nl

https://arcam.nl