Moeders en dochters, voetballers en cultuurliefhebbers, ervaren koorzangers en mensen zonder enige ervaring! Honderden zangers uit het hele land kwamen vrijdagmiddag 5 juli 2019 naar George Gerswhinplein om het muziekstuk The Public Domain uit te voeren. 

The Public Domain is een concert waarbij honderden zangers in de openbare ruimte een werk uitvoeren van de Amerikaanse componist David Lang. De boodschap? Iedereen kan zingen, en zingen verbindt. In een wereld waarin we steeds individualistischer gaan leven, laat The Public Domain zien wat ons samenbrengt en verbindt.

 

Uitvoering New York 2016. Foto: Steven Pisano

Nederlandse premiere op de Zuidas

Na uitvoeringen in New York, Berlijn en London was The Public Domain voor het eerst te zien en te horen in Nederland! Een heuse Nederlandse premiere van dit bijzondere stuk van David Lang dus. Na de première op de Zuidas, geven ze zaterdag 6 juli nog een concert in Schalkwijk Haarlem, aanvang 17 uur.

Het zangevenement speelde zich tussen de hoge woontorens van het Gerswhinplein af, terwijl op het caféterras aan de overkant de eerste kantoorluitjes binnendruppelden voor de vrijdagmiddagborrel. Even over vijven ging de compositie van start. De honderden amateurzangers, die uit heel Nederland afkomstig waren, waren in groepjes verdeeld. Voor elk groepje stond een dirigent met een koperen roeptoeter, die een dialoog met de koren aan ging. Het begon heel stil, met wat dansbewegingen, maar langzaam zwollen de stemmen aan, wat een mooi effect gaf. De meeste toeschouwers keken ernstig toe, enkele toeschouwers hadden hun baby meegenomen, want met kunst kun je niet vroeg genoeg beginnen en hier en daar nipte iemand aan een glas witte wijn. Mobieltjes en camera’s werden in stelling gebracht, zo af en toe vloog er een vliegtuig over of reed er een ambulance langs en na veertig minuten gleed het duizendstemmige koor weer even fraai weg als het begonnen was.

 

 

Meer informatie: http://thepublicdomain.nl